27 milionë njerëz punojnë me kontrata të përkohshme në BE, ose 14.3% të të gjithë të punësuarve. Punësimi i përkohshëm ndryshon ndërmjet 12.7% dhe 14.5% gjatë 15 viteve të fundit.

Në vitin 2017, kjo përqindje ishte pak më e lartë tek gratë (14.8%) sesa tek burrat (13.8%). Të dhënat tregojnë një pjesë pak më të lartë të kontratave të përkohshme në eurozonë (16%), në krahasim me mesataren e BE.

Një nga çdo katër punonjës në Spanjë (26.8%) dhe Poloni (26.1%), si dhe më shumë se një në çdo pesë në Portugali (22%), Holandë (21.5%) dhe Kroaci (20.6 %) punojnë në një marrëveshje të përkohshme në vitin 2017.

Në anën e kundërt të shkallës me nën 2% të të gjithë punonjësve janë në Rumani (1.2%) dhe Lituani (1.7%).

Më e ulët është përqindja e punësimit me një kontratë të përkohshme në Letoni (3%), Estoni (3.1%), Bullgari (4.4%), Malta dhe Britania e Madhe (dhe të dyja 5.6%).

Të rinjtë punojnë kryesisht me kontrata të përkohshme. Vitin e kaluar në BE pothuajse 8 milion të rinj ose pothuajse gjysma e punonjësve ndërmjet 15 dhe 24 vjet (43.9%) ishin të punësuar në këtë mënyrë.

Më shumë se shtatë nga çdo dhjetë të rinj punojnë me një kontratë të përkohshme në Spanjë (73.3%) dhe Slloveni (71.6%). Të njëjtat kontrata kanë rreth dy të tretat e të rinjve në Poloni (68.2%) dhe Portugali (65.9%). Shifrat tregojnë 61.9% për Italinë, 60.8% për Kroacinë dhe 58% për Francën.

Të punësuarit e rinj me kontrata të përkohshme janë nën 10% në Rumani (4.1%), Letoni (6.7%) dhe Lituani (6.8%).

Më poshtë tyre janë me  20% në Estoni (10.6%), Bullgari (12.7%), Malta (13%), Britania e Madhe (14.5%) dhe Hungaria (17.6%)

Artikulli paraprakMeta e Veseli: Ballkani Perëndimor ka nevojë për më shumë respekt
Artikulli tjetërKjo është letra më e bukur e një babai për të birin e tij. Duhet ta lexoni!