Greqia dhe Turqia kanë rënë dakord të përqëndrojnë përpjekjet për lehtësimin e tensioneve në Egje, tha kryeministri grek Alexis Tsipras të enjten pas takimit me presidentin turk, Tayyip Erdogan, në Samitin e NATO-s.

“I kam thënë presidentit turk për rritjen e shkeljeve turke në Egje. Dhe më në fund kemi rënë dakord të vendosim theksin në përpjekjet tona për të ulur tensionet”, tha Tsipras në një konferencë shtypi në Bruksel.

Të dy vendet, të cilat janë anëtare të aleancës ushtarake, janë në kundërshtim me një sërë çështjesh që shkojnë nga ndarja etnike e Qipros ndaj sovranitetit mbi hapësirën ajrore dhe mbi fluturimet.

Turqia thotë se aeroplanët e saj kryejnë patrullime të rregullta përgjatë Egjeut si pjesë e së drejtës së saj për të mbrojtur kufijtë e saj.

Ndërsa tensionet kanë çuar në retorika ndërmjet dy fqinjëve gjatë dy viteve të fundit: Dy ushtarë grekë të ndaluar nga Turqia dhe tetë ushtarë turq që kërkojnë azil në Greqi kanë qenë pika qendrore e përplasjes verbale në muajt e fundit.

Takimi me Erdogan, i cili zgjati pothuajse dy orë, nuk ishte “mbledhja më e lehtë”, u tha Tsipras gazetarëve.

Ushtarët grekë u arrestuan në mars, pasi kaluan kufirin mes dy vendeve dhe u përballën me akuza për hyrje të paligjshme në Turqi.

Tetë komandat turq, që komanduan një helikopter për të ikur nga Turqia pas grusht të dështuar të shtetit kundër Erdoganit në korrik 2016, kanë kërkuar azil në Greqi. Turqia thotë se ata ishin të përfshirë në puçin dhe kërkon që ata të kthehen për t’u përballur me gjyqin.

Tsipras tha se ai ngriti çështjen e ushtarëve grekë, të cilët, tha ai, ishin në paraburgim. Nga ana tjetër, tha ai, Erdogan ngriti çështjen e komandantëve turq që ikën në Greqi.

“Unë theksova, edhe një herë, kam bërë të qartë, se në Greqi, gjyqësori grek është krejtësisht i pavarur,” tha Tsipras, duke iu referuar kërkesave të këtyre individëve për të kërkuar azil.

“Në të njëjtën kohë unë nënvizova atë që unë kam thënë në mënyrë të përsëritur, se për qeverinë greke, këta persona nga çdo vend dhe nga Turqia në këtë rast, kushdo që tenton të shkatërrojë rendin demokratik, nuk janë të mirëpritur në vendin tonë”.

Të dy vendet ranë dakord gjithashtu se ministrat e tyre të jashtëm mbajnë kontakte mbi Qipron e ndarë etnikisht, të ndarë që nga një pushtim turk në vitin 1974 pas një grushti të vogël grek të frymëzuar. Oferta e fundit për të bashkuar ishullin nën një ombrellë federale u rrëzua pikërisht një vit më parë.