Ftohjet dhe infeksionet respiratore janë mjaft të përhapura. Vlerësohet se çdo italian i rritur ka të paktën dy episode në vit dhe, nëse marrim parasysh vetëm fëmijët, numrat rriten: shkojmë nga 4 deri në 12 episode. Çrregullime sigurisht jo serioze, por që ndikojnë në cilësinë e jetës, sepse kanë efekte negative në gjumë dhe për të cilat kemi vetëm ilaçe simptomatike.

Midis vajrave balsamik, recetat e lashta shpesh merren shume pak në konsideratë si nga pacientët ashtu dhe nga mjekët. Në lidhje me rolin e këtyre produkteve ka folur pediatrja e Shoqatës Italiane të Pediatrisë (SIP), Elena Bozzola, president i degës së Lombardisë të Shoqërisë Italiane të mjekësisë së përgjithshme dhe kujdesit parësor (Simg), Aurelio Sessa dhe sekretari i Federfarma Roma, Andrea Cicconetti. Të tre janë autorë të dokumentit “Udhëzime për menaxhimin dhe trajtimin e simptomave të sëmundjeve të rrugëve të frymëmarrjes”.

“Të dhënat zyrtare të grumbulluara nga rrjeti i mbikëqyrjes së mjekëve dhe pediatërve – sqaroi Aurelio Sessa – tregojnë 15 milionë raste të infeksioneve të traktit të sipërm të frymëmarrjes. Por kjo shifër është mjaft e vogël krahasuar me atë që ndodh në realitet, pasi shumica e pacientëve i ikin ‘numërimit’. Shumica e të rriturve që kanë ftohje nuk shkojnë te mjeku, por shkojnë tek farmacisti, i cili nuk është pjesë e rrjetit të mbikqyrjes. Megjithatë, ne e dimë se çdo pacient ka të paktën dy episode në vit, më shumë se 100 milionë raste. Një numër shumë i madh.”

Është mjeku ai që e përcakton, “një patologji të vogël “, por që ka një peshë sa i përket kostove indirekte. Sessa kujton se “armët që kemi në dispozicion janë ilaçet simptomatike të vetë-kujdesit, të cilat duhet të përdoren me mençuri dhe saktësi. Midis tyre ka edhe vajra balsamike që mjekët gjithashtu duhet t’i marrin parasysh, sepse ato mund të jenë veçanërisht të dobishme sidomos tek njerëzit që marrin ilaçe të tjera, me avantazhin që të mos kenë ndërhyrje në terapitë e tjera “.

Këto mjete të “lashta” kanë përparësi, kujton Sessa, për të përmirësuar cilësinë e gjumit dhe, në mënyrë të tërthortë, për të mbështetur – shpejt zbutjen e sikletit – për të zvogëluar recetat e pahijshme të antibiotikëve, të cilat ende qëndrojnë në 30% për këto patologji, falë reduktimit të simptomës.

Nëse tek të rriturit një ftohje është e zakonshme tek fëmijët, është mesatarisht 3 herë e gjysmë më shumë, kujton Elena Bozzola, duke nënvizuar se përdorimi i vajrave balsamike, “ilaç që është në kujtimet dhe në imagjinatën e të gjithëve, ka një fondacion shkencor gjithashtu të konfirmuar nga një studim i publikuar kohët e fundit, rezultatet e të cilit kanë treguar një përmirësim të dukshëm në cilësinë dhe sasinë e gjumit tek fëmijët, mbi 30 muaj, me infeksionin e traktit të sipërm respirator të trajtuar me vaj balsamik”.

Në farmaci, shpjegoi Andrea Cicconetti, “është e rëndësishme t’u japim përdoruesve përgjigje të personalizuara, duke zgjedhur mjetin më të përshtatshëm për individin. Ju duhet të bëni pyetje të duhura për t’i zgjidhur problemet siç duhet. Edhe në rastin e një të ftohti. Për shembull, përnjë menaxher, i cili ka një takim të rëndësishëm ditën tjetër, një vaj balte mund të garantojë një pushim të nevojshëm gjatë natës. Ashtu si në rastin e një personi të moshuar që mund të ketë probleme me gjumin, zgjidhje e mirë do të ishte një vaj që do ta lejojë atë të fle pa shtuar ilaçe të tjera dhe rreziqe të mëtejshme”.

Burimi / http://www.meteoweb.eu/ R. Psikologjia