Gjithkush e njeh ndjenjën e “tmerrit” kur shihni një shenjë ose një puçërr në lëkurën tuaj. Ato shenjat e shëmtuara dhe të kuqe mund të jenë të dhimbshme në prekje. Dhe sikur të mos mjaftonte kjo, ato mund të zgjasin disa javë për tu shëruar plotësisht, ndoshta edhe duke lënë një hije mbrapa.

Natyrisht, ju mund të ndjeni urrejtjen e papërmbajtshme për ta nxjerrë ose shtrydhur atë. Por pikërisht ky veprim mund bëjë që ato të zgjasin më shumë, duke lejuar dhe bakteret të depërtojnë më tepër.

Faktori kyç që përcakton nese është një puçërr e brendshëm që nuk duhet prekur apo ato që dhe mund ti shtypni lidhet me qelbin. Aknet me qelb shfaqen kur përgjithësisht bakteret e padëmshme që jetojnë në lëkurën tuaj rreth hundës, gojës, organeve gjenitale– hyjnë në lëkurën tuaj nëpërmjet një prerjeje, pickimi, për të shkaktuar një infeksion.

Nga ana tjetër, poret e bllokuara nga vajrat e tepërta, qelizat e lëkurës së vdekur ose bakteret si Propionibacterium krijojnë puçrrat e brendshme. Puçrrat e dhimbshme dhe ato me qelb mund të gjenden kudo në lëkurën tuaj, por ato të infektuarat kanë të ngjarë të shfaqen në zonat me lagështi ku bakteret mund të lulëzojnë si p.sh sqetulla, këmbët dhe kofshët e sipërme.