Ky besim i zakonshëm nuk përmend një gjë shumë të rëndësishme: për plagët tona që të shërojnë me të vërtetë dhe përmirësojnë jetën tonë, ne duhet gjithashtu të bëjmë pjesën tonë.

Qëndrimi është themelor, siç është të mësuarit nga situata, sepse nëse nuk bëjmë asgjë, plagët do të mbyllen vetëm sipërfaqësisht dhe mund të hapen në çdo moment. Kjo është ajo që ndodh me shumicën prej nesh, prandaj përsërisim të njëjtën dhimbje nga dita në ditë.

Edhe plagët e shpirtit kanë nevojë për trajtim

Kur lëndojmë një pjesë të trupit tonë, ne instinktivisht e dimë se ne duhet të pastrojmë plagën dhe të kujdesemi për atë në mënyrë që të shërohet si duhet. Megjithatë, ne nuk bëjmë të njëjtën gjë kur kemi të bëjmë me plagët emocionale, mendojmë se do të shërohen vetë, por jo. Edhe plagët e shpirtit kërkojnë vëmendje dhe kujdes.

Një studim nga neuroshkenctarët e Universitetit të Harvardit tregon realitete të reja mbi këtë temë. Hulumtuesit përfshin në studim njerëz që pësuan një traumë të thellë dhe i kërkuan secilit prej tyre të tregonin një tregim për atë që po ndodhte në jetën e tyre duke monitoruar trurin e tyre.

Rezultatet e gjetura tregojnë se duke rikujtuar përvojat e dhimbshme, disa zona të trurit të këtyre njerëzve janë aktivizuar, veçanërisht amigdala, e cila është thelbi i frikës dhe i korteksit vizual. Në të njëjtën kohë, zona Broca, një pjesë e trurit përgjegjës për gjuhën, është çaktivizuar.

Studimi arriti në përfundimin se kur njerëzit përjetojnë trauma, nëse nuk i konvertojnë ato në përvoja narrative (në kuptimin që ata janë në gjendje të pranojnë atë që ka ndodhur dhe të gjejnë një vend në kujtesën e tyre autobiografike), ata e rivitalizojnë traumën si një situatë reale dhe prandaj , ata do të vazhdojnë të vuajnë.

Në këtë mënyrë, edhe pse në shumicën e rasteve është më mirë të mbahet distanca psikologjike nga problemi dhe të rifilloni jetën normale, në raste të tjera zgjidhja më e mirë mund të jetë ndalimi dhe kërkimi i horizonteve të reja, ri-nënkuptimi i jetës dhe lëvizja, pozicionimi i parë.

Shërimi i vetes na lëndon, por na lejon të evoluojmë

Sa për shërimin, ne e dimë se duhet ta kalojmë atë për t’u bërë më e fortë. Asnjë dhimbje fizike ose emocionale nuk shërohet kur shmangim përjetimin e tyre dhe ne duhet të jemi të vetëdijshëm pse disa nga plagët tona kanë nevojë për vëmendje të veçantë.

Në këtë kuptim, ne duhet të përshtatim sjelljen tonë:

-Ne nuk mund të shtypim asnjë nga emocionet tona. Ato ekzistojnë dhe gjithmonë kemi nevojë t’i kuptojmë. Kur ne kuptojmë emocionet tona dhe atë që ato krijojnë tek ne, jemi më afër gjetjes së zgjidhjes që do të çojë në një transformim pozitiv në jetën tonë.

-Edhe pse impulsi i parë shpesh është negativ, ne duhet të supozojmë se çfarë na ka ndodhur, sepse vetëm kur e pranojmë këtë, ne mund të rimëkëmbemi.

-Përqendrohuni në të mësuarit se secila prej sfidave të jetës duhet t’ju mësojë. Çdo vështirësi është një mundësi për ne që të bëhemi më të fortë dhe të përgatitur për të jetuar jetën që meritojmë.

Si ta kuptosh nëse një plagë është shëruar?

Një plagë në të vërtetë është shëruar në mënyrën e duhur kur mendojmë ose flasim qetësisht për atë që ka ndodhur, pa qarë apo ankuar. Ndjenjat e trishtimit mund të shfaqen, nuk lëndojnë, por shërbejnë për të na kujtuar mirënjohjen e tejkalimit.

Gjithmonë mbani mend se keni një rol kyç në shërimin tuaj. Merrni këtë përgjegjësi dhe filloni të përmirësoni jetën tuaj nga brenda dhe jashtë!

Burimi / emozionifeed.it/Revista Psikologjia