Franca me vëmendje po i ndjek zhvillimet në Ballkan posaçërisht në Maqedoni. Kështu ka deklaruar deputetja franceze Liljana Tangi, e cila ka thënë se shpreson që Maqedonia do t’i fillojë bisedimet për anëtarësim në BE. Por, sipas saj, për të nisur bisedimet, nevojitet plotësimi i kushteve, gjegjësisht zbatimi i reformave.

Liljana Tangi, deputete franceze

“Mendoj se qeveria e Francës, nuk do të flas në emër të saj, por unë jam deputetë, ne e përkrahim zbatimin e reformave të cilat kanë filluar në Maqedoni, por gjithashtu edhe në vendet tjera të Ballkanit. Realizimi efektiv i këtyre reformave do ta kushtëzoj vendimin e BE-së dhe të Francës si vend anëtare e saj”

Mes tjerash ajo ka shtuar se përkushtimi i Francës për vendet e Ballkanit dhe posaçërisht për Maqedoninë, është e dukshme dhe se Franca është vendi i cili mund të ju ndihmojë këtyre vendeve.

Liljana Tangi, deputete franceze

Si referent për vendet e Ballkanit Perëndimor në Komisionin për çështje të jashtme, por gjithashtu edhe si zv/kryetare e Komisionit për Çështje Evropiane në Kuvendin nacional, unë jam e këqyr në mënyrë direkte në shkëmbimin ndërparlamentar që e kemi. Ky bashkëpunim duhet të jetë parakusht për fillimin e procesit të integrimit të Maqedonisë dhe duhet të kontribuojë për stabilizimin e rajonit”

Lidhur me Marrëveshjen e Prespsës, Tangi është shprehur optimiste se ajo do të ratifikohet në parlamentet e dy vendeve.

Enis Murtezi /SHENJA/