Më 15 janar, gjykimi për dhunën në Kuvend do të vazhdojë me 15 të akuzuar më pak, që përfituan nga amnistia disa ditë më pare, raporton SHENJA.

Do të mungojnë deputetët e akuzuar të VMRO-së, por edhe një pjesë e konsiderueshme e përkrahësve dhe ndihmësve të tyre gjatë dhunës së 27 prillit, të cilët shpëtuan nga dënimi me burg. Të hënën do të dihet numri përfundimtar i personave të amnistuar, por gjykuar nga propozimet e prokurorisë por edhe nga veprat e të akuzuarve, numri i të amnistuar në total, nuk mund të kalojë numrin 20.

Deri më tani, pesë persona kanë refuzuar të kërkojnë amnisti, në mesin e tyre edhe ish shefi i forcave speciale të policisë, Mitko Çavkov, ndërsa është e qartë se amnisti nuk do të ketë as për ata që kanë sulmuar fizikisht, kanë bartur armë me vete, kanë mbajtur maska ose kanë tejkaluar kompetencat zyrtare. Kjo do të thotë që edhe ish drejtori i DSK-së nga VMRO-ja Vlladimir Atanasovski, nuk ka shanse që të shpëtojë nga dënimi, pasi ai po hetohet për organizim të ngjarjeve të përgjakshme.

tanasovski nuk ishte në listën e personave të akuzuar nga Prokuroria, por një denoncim nga dy vëllezër të akuzuar për 27 prillin, Stefan dhe Mihaill Mlladenovski që thanë se ai është pjesë eë organizatorëve, e aktivizioi prokurorin dhe gjykatën që menjëherë e dërguan në paraburgim. Atanasovski u arrestua për shkak të presionit të opinionit i cili tashmë kishte marrë leksion nga arratia e Gruevskit, Boshkovskti dhe Grujovskit, dhe këtë zë e dëgjoi prokuroria. Për më tepër, një prej deklaratave të të akuzuarve madje zbuloi një fakt tjetër për drejtorin e fundit të VMRO-së në DSK, se ai kishte urdhëruar edhe bombardimin e KSHZ-së, kur vendoste mbi ankesat e VMRO-së gjatë zgjedhjeve të fundit.

Për më pak se pesë muaj, gjykatësja Dobrilla Kacarska arriti që ta afrojë procesin e 27 prillin në fund, por politika ishte shumë më e shpejtë se ajo. Pak para se të caktohet data për fjalët përfundimtare të Prokurorisë, Parlamenti votoi në mënyrë eksperese një ligj për amnisti, me të cilin të gjithë deputetët e VMRO-së, por edhe një pjesë e konsiderueshme e përkrahësve dhe ndihmësve të tyre gjatë dhunës së 27 prillin, shpëtuan nga dënimi me burg.

U amnistuan organizatorët e iniciativës “Për Maqedoni të përbashkët”, Bogdan Ilievski, Vllado Jovanovski dhe Boris Damovski. U amnistuan pesë deputetët e VMRO-së Kërsto Mukoski, Sasho Vasilevski, Ljupço Dimovski, Johan Tarçullovski dhe Ljuben Arnaudov. Por u amnistuan edhe të punësuarit në kabinetin e ish-kryetarit të Kuvendit, Elena Bozhinovska dhe Ivan Cvetanovski. U amnistuan edhe Zaharije Simovski, vllezërit Stefan dhe Mihaill Mlladenovski, Mitre Pitropovski dhe Ilija Sllavevski.

Kujtojmë se prokuroria themelore dhe ajo për krim të organizuar, nga 66 kërkesa të të përfshirëve në dhunën e 27 prillit, ka vlerësuar pozitivisht vetëm 16, ndërsa i ka refuzuar si të pabaza, 50 të tjera. Ky vlerësim i prokurorisë është rrespektuar skajshmërisht nga gjykata, përveç një rasti për të cilin edhe pse prokuroria ka dhënë vlerësim pozitiv, gjykata nuk e ka amnistuar.

Ferikan Iljazi Arifi /SHENJA/