Amerika është vendi i miliona milionerëve.

Nga një popullsi prej 323 milionë banorësh që ka vendi, pothuajse 12 milionë zotërojnë të paktën nga 1 milion dollarë. Ata përbëjnë rreth 3.65 për qind të popullsisë. Përveç kësaj, në Shtetet e Bashkuara ka 607 miliarderë.

Revista Forbes ka hartuar një listë të njerëzve më të pasur për çdo shtet të SHBA, të cilët së bashku zotërojnë një pasuri neto prej 875 miliardë dollarësh. Dhjetë prej tyre i kanë arritur fitimet në financa dhe investime. Tetë janë pasuruar nga moda dhe shitjet me pakicë, ndërsa pesë nga industria e ushqimit dhe pijeve.

Por pasuritë më të mëdha kanë patur si burim teknologjinë e lartë. Të katër miliarderët në listën e njeriut më të pasur në çdo shtet zotërojnë 251 miliardë dollarë secili, ose më shumë se një e katërta e pasurive në listën e pesëdhjetëshes të marra së bashku.

Jeff Bezos, njeriu më i pasur në shtetin e Uashingtonit, është gjithashtu njeriu më i pasur në botë, me një pasuri neto prej rreth 157 miliardë dollarësh. Familja më e pasur në SHBA është Familja Waltons. Jim dhe Alice Walton, fëmijët e themeluesit të rrjetit Walmart, Sam Walton, janë njerëzit më të pasur në shtetet ku ata jetojnë.

Më shumë se gjysma e njerëzve më të pasur në listë – 60 për qind – e kanë vënë vetë pasurinë, ndërsa 21 për qind e kanë të trashëguar. Nëntëmbëdhjetë për qind janë pasuruan duke zgjeruar një biznes ekzistues që u ishte lënë nga të tjerë. Një listë e publikuar nga howmuch.com, rendit njeriun më të pasur në çdo shtet të SHBA.

Më poshtë është lista e 10 më të pasurve, që tregon shtetin, pasurinë neto dhe burimin e pasurisë:

Uashington: Jeff Bezos dhe familja, 157 miliardë dollarë, Amazon

Nebraska: Warren Buffett, 85 miliardë dollarë, Berkshire Hathaway

Kalifornia: Mark Zuckerberg, 71 miliardë dollarë, Facebook

Nju Jork: Michael Bloomberg, 53.8 miliardë dollarë, Bloomberg LP

Arkansas: Jim Walton, 51.1 miliardë dollarë, Walmart

Teksasi: Alice Walton, 50.1 miliardë dollarë, Walmart

Kansas: Charles Koch, 42 miliardë dollarë, Koch Industries

Nevada: Sheldon Adelson, 35.7 miliardë dollarë, kazino

Oregon: Phil Knight dhe familja, 35 miliardë dollarë, Nike

Virxhinia: Jacqueline Mars, 28.1 miliardë dollarë, karamelet /Voa

Artikulli paraprakBritania “nuk është gati” për Brexit pa marrëveshje
Artikulli tjetërVajza italiane që erdhi në Shqipëri për të parë të fejuarin dhe nuk u kthye më: Kam gjetur punë dhe jam e pavarur