Prokurorët në Maqedoninë e Veriut kanë kërkuar paraburgim për ish-prokuroren speciale Katica Janeva, pasi kanë fakte se ajo ka keqpërdorur detyrën e saj. Janeva u arrestua paraditen e së mërkurës nga policia, e cila bastisi shtëpinë dhe zyrën e saj në kërkim të të dhënave mbi çështjen “Zhvatja”.

Prokurori Publik i Maqedonisë së Veriut Lubomir Joveski në një konferencë të jashtëzakonshme të shtypit theksoi se kanë fakte që Janeva ka realizuar përfitim personal prej rreth 290 mijë denarëve, apo rreth 5 mijë eurove, duke ndikuar në procedurë dhe mundësuar lehtësimin e pozitës së të dyshuarit në rastin “Perandoria”.

Ai tha se prokurorja speciale publike e ka keqpërdorur pozitën zyrtare dhe ka realizuar përfitim personal me atë që së pari ka ndikuar në lirimin nga paraburgimi dhe kthimin e dokumenteve të udhëtimit, dhe më pas ka propozuar të lehtësohet pozita e të dyshuarit në rastin “Perandoria” me pranimin e tij si dëshmitar në procedurë.

Lubomir Jovevski, prokuror publik shtetëror: “Prokurori Publik që udhëheq procedurën urdhëroi zgjerimin e hetimit kundër Prokurores Publike, e cila është ndaluar dhe Prokuroria nga Gjykata kompetente do të propozojë përcaktimin e masës së paraburgimit. Nga dëshmitë e siguruara u vërtetua se Prokurorja Publike ka shfrytëzuar detyrat dhe autorizimet zyrtare që I ka pasur sipas Ligjit për Prokurorinë Speciale dhe Rregulloret nga Ligji për Procedurë Penale, që për vete dhe persona të tjerë, të përfitojë dobi pronësore me një shumë të konsiderueshme”.

Policia pasditen e sotme me urdhër të Prokurorisë Publike e ka arrestuar Katica Janevën në shtëpinë e saj në lagjen Kozle. Ajo në shoqërinë e policisë është sjellë në PSP. Prokurorja Villma Ruskoska pohoi se policia ka hyrë në PSP me urdhër që të merret kompjuteri i Janevës.

Policia pasdite ka konfiskuar mobilie dhe gjësende tjera nga shtëpia e Katica Janevës në një lagje të Shkupit prej se ajo u dërgua atje pas bastisjes në zyrën e saj në ambientet e Prokurorisë Speciale, ku thuhet se i është marrë edhe kompjuteri i saj personal.

Merret vesh se është bastisur edhe shtëpia e saj në Gjevgjeli. Konfiskimi sipas të gjitha gjasave është bërë për shkak të dyshimeve për keqpërdorim të detyrës dhe autorizimeve zyrtare dhe përfitimeve personale në rastin “Zhvatja” ku gjatë ditës është përmendur shuma e pesë mijë eurove që ajo ka marrë nga të dyshuarit në këtë rast.

Edhe pse disa media kishin publikuar se përpos aksionit për arrestimin e Janevës është zhvilluar edhe aksion për arrestimin e personave tjerë të dyshuar për rastin “Zhvatja”, prokurorja Ruskoska, i demantoi këto shkrime duke thënë se për momentin, hetimi është zgjeruar vetëm me emrin e Janevës.

Katica Janeva, e cila u përmend në incizimet që i publikoi gazeta italiane “La Verita”, dje ishte në seancë dëgjimore në Prokurorinë Publike për Krim të Organizuar për rastin “Zhvatja”./ABC news Albania