Katër zyrtarë të lartë ushtarakë amerikanë kanë paralajmëruar se një konflikt gjashtëmujor midis Shteteve të Bashkuara dhe Iranit mund të përshkallëzohet në një luftë bërthamore, veçanërisht nën Presidentin Trump dhe faktit Amerika ka armë të reja bërthamore.

Në një artikull të gjerë analitik të botuar në revistën amerikane Newsweek, William Arkin shkruan se Shtetet e Bashkuara kryejnë ushtrime bërthamore ushtarake çdo vit në fund të tetorit, ku së fundi është simuluar një stërvitje ushtarake me një skenar të një sulmi bërthamor në Iran.

Arkin, i cili ka shkruar disa libra mbi armët bërthamore, shpjegon se stërvitja bazohet në një skenar në të cilin Teherani fundos një luftëanijë amerikane dhe përdor armë kimike kundër marinsave amerikane, gjë që ccon në kërkesën e forcave në Lindjes së Mesme që të kërkojnë një sulm bërthamor në Iran.

Pas kësaj kërkese, dy avionë amerikanë B-2 Spirit, të armatosur me një bombë bërthamore, ngrihen në një kohë kur presidenti amerikan po shqyrton vendimin për të sulmuar.

Admirali Cecil D. Haney, ish-komandant i Komandës Strategjike të SHBA (STRATCOM), thotë se ushtrimet ushtarake që simulojnë një sulm bërthamor ndaj Iranit janë “një provë e pikave të forta përmes një seri skenarësh të kërkuar, duke konfirmuar sigurinë, sigurinë, efikasitetin dhe gatishmërinë e parandalimit strategjik” .

Newsweek shkruan se Amerika ka një armë të re bërthamore, të quajtur W76-2, duke shtuar se ajo përbën rrezikun që Trump të jetë në gjendje ta përdorë kundër Iranit, edhe pse nuk ka njoftime të qarta për ta bërë këtë.

Burimet ushtarake amerikane të përfshira drejtpërdrejt në planifikimin e luftës bërthamore thonë se nuk ka pasur ndryshime zyrtare në planet e luftës të lidhura me Iranin gjatë administratës Trump, por që vendosja e atyre që ata thonë se është armë “më e përdorshme” po ndryshon skenarët e luftës bërthamore.

Ata argumentojnë se aftësia e re bërthamore e Amerikës duhet ta inkurajojë Teheranin të ndalojë dhe të mendojë me kujdes përpara çdo sulmi të madh ndaj Amerikës ose forcave të saj.

“Ndërsa shkruhen planet aktuale për luftë bërthamore, përdorimi i armëve të tilla mund të justifikohej, siç është ajo që ndodhi në rastin e Luftës së Dytë Botërore të Hiroshima, si një shpërthim i papritur i rrufesë që do të parandalonte një luftë më të gjerë dhe teorikisht më shkatërruese”, arsyeton Arkin

Sipas tij, SHBA nuk e kishin këtë aftësi bërthamore një vit më parë.