Ferma më e madhe në botë në det të hapur me erë po merr formë brigjet lindore të Britanisë, një projekt historik që demonstron një mënyrë për të luftuar ndryshimet klimatike në shkallë.

E vendosur 120 kilometra larg bregdetit të Yorkshire në Angli, “Hornsea One” do të prodhojë energji të mjaftueshme për të furnizuar 1 milion shtëpi në Mbretërinë e Bashkuar me energji elektrike të pastër kur të përfundojë në vitin 2020.

Projekti përfshin një zonë që është më e madhe se Maldivet ose Malta, dhe është vendosur larg në det se çdo fermë tjetër me erë. Ai përbëhet nga 174 turbina me erë shtatë-megavat, me kulla që janë secila gati 100 metra të larta.

Projekti do ta dërgojë Mbretërinë e Bashkuar më afër arritjes së objektivit për të nxjerrë një të tretën e energjisë elektrike të vendit nga era në det të hapur deri në vitin 2030.

Ky është lloji i projektit që mund të ndihmojë qeveritë të arrijnë synimet mjedisore të përcaktuara në Samitin e Kombeve të Bashkuara për Veprimin e Klimës në Nju Jork. Rreth 77 vende janë angazhuar në samit për të ulur emetimet e gazrave serë në zero neto deri në vitin 2050, por aktivistët e klimës përfshirë Greta Thunberg thonë që emetuesit kryesorë duhet të bëjnë më shumë për të lehtësuar temperaturat në rritje.(CNN)