Hemorroidet janë prej sëmundjeve të anusit e rektumit dhe ndahen në të brendshme, përreth murit të pjesës fundore të rektumit dhe të jashtme, përreth pjesës së jashtme të rektumit, anusit. Këto enë gja ku të fryra në rektumin e jashtëm dhe anusin mund të gjakosen dhe kthehen në dhimbje intensive për personat që vuajnë. Dietat e varfra në fibra, mungesa e aktivitetit fizik, vështirësitë në jashtëqitje, diarreja, apo kapsllëku janë ndër faktorët që ndikojnë në formimin e hemorroideve. Por Dr Jacqueline Wolf na tregon disa masa të thjeshta se si mund të lehtësojmë hemorroidet dhe të lejojmë shërimin.

Dr Jacqueline Wolf, një gastroenterolog dhe profesor i asociuar i mjekësisë në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess, të lidhur me Harvard, sugjeron disa hapa efektivë që mund të ndërmerrni për t’u kujdesur për hemorroidet dhe kur është koha për të kërkuar një procedurë për heqjen e tyre.

“Gjëja më e rëndësishme është të shtoni fibra në dietën tuaj,” thotë Dr. Wolf. Kjo është bërë më së miri me ushqimin, por disa burra mund të kenë nevojë të marrin një shtesë fibër për të marrë 20-30 gram fibra në ditë. Fibra tërheq ujin në jashtëqitje, duke i bërë ato më të butë dhe më të lehtë për t’u kaluar.

Kjo është e dobishme nëse keni hemorroide që zgjasin (prolapsin) përmes anusit gjatë një lëvizje të zorrëve. Hulumtimet tregojnë se rritja e fibrave zvogëlon gjakderdhjen. Për të filluar, provoni një shtojcë të fibrave psyllium, të tilla si Metamucil ose një ekuivalent gjenerik. Provoni një shtesë që përmban grur ose metil- celulozë. Kontrolloni etiketën në markë ose produkte gjenerike që blini për të zbuluar se cili burim i fibrave përmban. Një këshillë tjetër që ndihmon për të zvogëluar gjakderdhjen: “Përzieni një lugë gjelle vaj me mollë ose kos dhe hani atë gjatë mëngjesit ose drekës”- thotë Dr. Ëolf. Hemorroidet zhvillohen kur kanalet që mbajnë gjak larg anusit dhe rektumit zgjerohen. Ata klasifikohen sipas vendndodhjes së tyre. Hemorroide të jashtme zhvillohen në anus, hemorroide të brendshme në rektum. Shumë njerëz i kanë të dy.

Më pak tendosje, më shumë fitim

Ulja ose tendosja e zgjatur, shpesh e shoqëruar me kapsllëk ose diarre, mund të çojë në hemorroide. “Duke bërë tendosje ju po shkaktoni më shumë hemorroide dhe krijoni më shumë simptoma”, thotë Dr. Wolf. Për hemorroidet përdorni edhe kremëra qetësues dhe pyesni mjekun tuaj për përgatitjet e recetës, të cilat përmbajnë ilaçe më të forta anti-inflamatore dhe ilaçe për mpirje. Disa të sëmurë me hemorroide përdorin shtesa dietike që përmbajnë kimikate me bazë bimore të quajtura flavonoide. Si me çdo shtesë dietike, duhet të keni kujdes./ HarvardHealth