Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara (Pentagoni) tha se i kishte dhënë kompanisë amerikane Boeing dy kontrata me vlerë më shumë se 2 miliard dollarë për të dorëzuar më shumë se 1.000 raketa tokë-ajër dhe anti-anije në Arabinë Saudite.

Pentagoni tha në një deklaratë të mërkurën se njëra prej kontratave, me vlerë 1.97 miliardë dollarë, ishte e dedikuar për modernizimin dhe zhvillimin e raketës së lundrimit SLAM ER dhe dërgimin e 650 raketave të reja “në mbështetje të qeverisë së Mbretërisë së Arabisë Saudite”.

SLAM ER është një raketë lundrimi e drejtuar GPS dhe ka një gamë prej afro 290 kilometrash. Kontrata pritet të përfundojë deri në dhjetor 2028.

Pentagoni ka njoftuar një kontratë tjetër me vlerë më shumë se 650 milion dollarë për eksportin e 467 raketave të reja anti-anije Harpoon Block II, nga të cilat 400 janë për Arabinë Saudite dhe pjesa tjetër për vendet e tjera.

Tërheqja e Patriot

Boeing tha në një deklaratë se dy kontratat e reja do t’i lejojnë Harpoon të vazhdojë deri në vitin 2026 dhe të rindezë linjën e prodhimit SLAM ER.

Një javë më parë, administrata amerikane konfirmoi raportet e mediave që Uashingtoni është në proces të tërheqjes së dy baterive të sistemit të raketave Patriot nga Arabia Saudite, të cilat u dërguan në atë vend pas sulmit të vitit të kaluar mbi instalimet e naftës saudite, përveç avionëve luftarakë dhe personelit ushtarak.

Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo konfirmoi saktësinë e këtyre raporteve, por tha se nuk tregon tërheqjen e mbështetjes së SHBA për Arabinë Saudite, as një përpjekje për të bërë presion në Riad për shkak të çështjes së naftës.

Zhvillime të tilla vijnë në një fazë shumë të ndjeshme në marrëdhëniet midis Uashingtonit dhe Rijadit, kur atmosfera u tensionua për shkak të luftës saudite-ruse në tregjet globale të naftës, e cila ishte një nga arsyet e rënies së çmimeve dhe shkaktimit të dëmeve serioze për kompanitë amerikane të naftës.